• Informatieavond Senia leesgroepen
  Boekhandel Daan Nijman
  Dinsdag 17 april

  Aanvang 19.30 uur
  Entree: gratis
  Informatieavond Senia leesgroepen

  Lezen doe je alleen, maar praten over een boek doe je samen.

  Lees je graag en wil je die ervaring delen met anderen in een groep? Hierbij kun je denken aan groepen over literatuur, geschiedenis of filosofie. Senia ondersteunt deze groepen en geeft donderdag 19 april vanaf 19.30 u. informatie hoe ze dat doet. Ter plekke kun je kijken of je al samen een groep kunt vormen en de eerste afspraken maken.
  De groepen zijn bedoeld voor jong en oud en de toegang is gratis.

 • Lezing Chris Beuker – Communistisch verzet in Friesland
  Boekhandel DaanNijman
  zaterdag 3 mei

  Aanvang 19.30 u.
  Entree: gratis
  Lezing Chris Beuker - Communistisch verzet in Friesland

  Donderdag 3 mei komt Chris Beuker naar Roden om een lezing te geven over zijn onlangs uitgekomen boek: Communistisch verzet in Friesland. Het boek brengt voor het eerst een lang onderbelicht verleden tot leven. Indrukwekkende verhalen van moedige mensen. Naast grondig archiefonderzoek bevat dit boek veel persoonlijke herinneringen aan die dramatische periode. Chris Beuker was docent aan de Hanzehogeschool Groningen en deed jarenlang onderzoek naar deze vergeten geschiedenis.

 • Lezing Mathijs Deen – Over oude wegen
  Boekhandel DaanNijman
  zaterdag 12 mei

  Aanvang 15.30 u.
  Entree: gratis
  Lezing Mathijs Deen - Over oude wegen

  Mathijs Deen (1962), radiomaker en schrijver vertelt onder andere over zijn nieuwste boek ‘Over oude wegen’. Hij publiceerde verschillende romans en columnboeken. Zijn verhalenbundel, Brutus heeft honger, werd lovend ontvangen en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 verscheen van zijn hand het meesterwerk De Wadden. Zijn boek ‘Moeder doen’ is opnieuw uitgegeven onder de titel ‘Onder de mensen’ en begin dit jaar verscheen ‘Over oude wegen’ met acht historische verhalen over de wegen in Europa.

 • Paul Brood presenteert ‘De kleine geschiedenis van Drenthe’
  Boekhandel Daan Nijman
  zaterdag 1 september

  Aanvang: 16.00 u.
  Entree: gratis, aanmelden: femke@daannijman.nl
  Paul Brood presenteert 'De kleine geschiedenis van Drenthe'

  Na het succes van ‘De kleine geschiedenis van Groningen’ volgt nu het gele dummie-boekje ‘De kleine geschiedenis van Drenthe’ met een overzicht van de historie van Drenthe. Paul Brood is archivaris en historicus bij het Nationaal Archief en kenner van de Drentse geschiedenis. Hij zette de belangrijkste feiten op een rij van de oudste provincie van Nederland, van de hunebedden tot de TT-Assen. Boekhandel Daan Nijman heeft Paul Brood uitgenodigd voor een presentatie en een Drentse boekenborrel met hapjes, drankjes, en muziek. Om het geheel af te maken verzorgt de auteur ook een heuse Drentse quiz.

   

   

 • Week van de alfabetisering Noordenveld
  Bibliotheken Norg,Peize en Roden
  3 t/m 9 september

  Verschillende aanvangstijden
  Entree: gratis
  Week van de alfabetisering Noordenveld

  Van 3 tot en met 8 september zijn er verschillende activiteiten op verschillende locaties  in de gemeente Noordenveld om lezen te stimuleren. Zoals nieuwe digitale snufjes bekijken en uitproberen in Norg op 3 september in de bus. Of het robotje ‘Botje Bij’ in actie zien in Peize. Woensdag komt burgemeester Klaas Smid voorlezen in Roden en op zaterdag 8 september zijn er heel veel activiteiten in de bibliotheek van Roden. Kijk op deze website voor tijden, plaatsen en meer informatie.

 • Saskia Goldschmidt en Louis Stiller samen naar Roden
  Wapen van Drenthe, Heerestraat 1 Roden
  18 oktober

  Aanvangstijd
  20.00 u. Entree: € 7,50
  Saskia Goldschmidt en Louis Stiller samen naar Roden

  Twee nieuwe romans van verschillende auteurs met dezelfde thematiek: de gevolgen van de aardgaswinning voor het Groningse platteland. Twee schrijvers, één gedachte. Louis Stiller – opgegroeid in Roden – schreef Gasland dat afgelopen augustus verscheen en Saskia Goldschmidts roman Schokland kwam in september uit. Op eigen initiatief komen zij 18 oktober samen naar Roden om elkaar aan te vullen, vragen te stellen, te beantwoorden en in debat te gaan met het publiek.

 • Lezing Angelien Coco Martin over ‘Blinkertjes’
  Boekhandel Daan Nijman, Heerestraat 87, Roden
  25 oktober

  Aanvangstijd
  19.30 u.
  Aanmelden graag vooraf bij
  femke@daannijman.nl Entree: gratis
  Lezing Angelien Coco Martin over 'Blinkertjes'

  Ter ontspanning maakte Olga Lohle, de moeder van Angelien, aquarellen en pentekeningen, door de kleinkinderen tot “Blinkertjes” gedoopt. Angelien Coco Martin is te gast bij boekhandel Daan Nijman waar ze in een optimistische filosofische lezing, toelichting geeft op deze aquarellen en gedichten in het mooie uitgegeven cadeauboekje “Blinkertjes”.  Als u na afloop van de lezing het boekje aanschaft krijgt u er een setje van 5 kaarten gratis bij. Kom luisteren en verbaas u!

 • Alexander Münninghoff in Norg bij Tafel20
  Restaurant Tafel20, Westeind 7, Norg
  donderdag 15 november

  Aanvangstijd
  20.00 u. Entree: € 10,00
  Alexander Münninghoff in Norg bij Tafel20

  Alexander Münninghoff is journalist en Ruslandkenner en komt in het kader van de maand van de geschiedenis een lezing geven over zijn bekende boek ‘De Stamhouder’ dat gaat over zijn eigen bijzonder familiegeschiedenis. Een Russische gravin als grootmoeder, een schatrijke spion voor de geallieerden als grootvader, een vader bij de Waffen SS, een moeder die hem na de oorlog ontvoert naar Duitsland, waarna hij door de grootvader terug-gekidnapt wordt.

 • Pauline Broekema
  Brinkhof, Dorpszaal Brinkhof, Brink 1, Norg
  donderdag 31 januari

  Aanvangstijd
  20.00 u.
  GAAT NIET DOOR!
  Pauline Broekema

  De lezing van Pauline Broekema in de Brinkhof in Norg gaat helaas niet door. De schrijfster heeft wegens ziekte onze afspraak af moeten zeggen.

  Iedereen die een entreekaart heeft gekocht kan met entreekaart terug naar het verkooppunt en krijgt geld terug.

 • Erik Hulsegge
  Cafe Ensing, Hoofdstraat 52, Peize
  vrijdag 1 maart

  Aanvang: 20.00 u.
  Entree: € 10,00 incl. 1 kop koffie/thee
  Erik Hulsegge

  Erik Hulsegge is eindredacteur, journalist en columnist bij RTV Noord. Wekelijks schrijft hij een prachtige column voor de website van RTV Noord. Als rasechte Groninger komt hij in het kader van de streektaalmaand maart naar Peize. Hulsegge is een begenadigd verteller en heeft een bijzonder levensverhaal. Pas na zeventien jaar zag hij zijn eeneiige tweelingbroer en hoe dat zo kwam, hoort u ongetwijfeld ook op deze boeiende avond. Deze avond organiseert Noordenveldleest in samenwerking met Drentse Activiteiten Peize (DAP).

 • Aaf Brandt Corstius opent boekenweek 2019 Noordenveld
  Wapen van Drenthe
  vrijdag 22 maart

  Aanvang: 18.00 u. buffet, lezing 20.00 u.
  Entree: € 20,- voor buffet, €15,= voor lezing, koffie/thee, hapjes en drankje
  Aaf Brandt Corstius opent boekenweek 2019 Noordenveld

  Noordenveld beleeft dit jaar een spetterende opening van de boekenweek. Vrijdag 22 maart komt Aaf Brandt Corstius voor een lezing in ‘Het Wapen van Drenthe’. Vooraf kunt u genieten van een buffet en na afloop van de lezing zijn er hapjes en een borrel. Aaf Brandts Corstius is een bekende columniste en heeft verschillende boeken op haar naam staan zoals ‘Handboek voor de moderne vrouw’ en ‘Het jaar dat ik moeder werd.’
  Recent verscheen haar trouwboekje ‘Zo maak je van de mooiste dag van je leven de mooiste dag van je leven.’

 • Annegreet van Bergen
  Boekhandel Daan Nijman, Heerestraat 87, Roden
  donderdag 28 maart

  Aanvang: 20.00 u.
  Entree: € 10,- inclusief koffie/thee
  Annegreet van Bergen
  Annegreet van Bergen is de schrijfster van ‘Lessen van burn-out’, ‘Mijn moeder wil dood’
  en het veel verkochte boek ‘Gouden jaren’ waarin ze in woord en beeld laat zien hoe dagelijkse dingen die wij nu normaal vinden, in haar jeugd heel anders waren.
  Een feest van herkenning.
  Ze komt in Roden natuurlijk ook vertellen over haar nieuwe boek ‘Het goede leven.’
 • De grillen van dr. Alzheimer
  Kunstencentrum K38 Kanaalstraat 38, Roden

  Datum: vrijdag 12 april
  Aanvang: 19.30 u.
  Entree: € 5,00 incl. koffie/thee
  De grillen van dr. Alzheimer

  Kunstencentrum K38 en Noordenveldleest.nl organiseren samen een avond met Toine Heijmans, schrijver, journalist en columnist. Hij schrijft wekelijks in de Volkskrant over zijn vader met Alzheimer en komt hierover vertellen. ‘De enige die mijn vader werkelijk dag en nacht gezelschap houdt, dr. Alzheimer, is belletje aan het trekken bij de buurvrouw. De dr. wordt er niet aardiger op, de laatste weken, en hij daagt mijn vader uit hem na te doen.’

   

   

 • Jan Siebelink
  Wapen van Drenthe, Heerestraat 1, Roden
  donderdag 18 april

  Aanvang: 20.00 u.
  Entree: € 10,= incl. koffie/thee
  Jan Siebelink

  Donderdag 18 april komt de bekende schrijver Jan Siebelink, auteur van het Boekenweekgeschenk 2019 en van het bekende boek ‘Knielen op een bed violen,’ naar Roden!  Ter ere van de tachtigste verjaardag van Siebelink verscheen vorig jaar een wonderschoon geïllustreerde uitgave, verrijkt met citaten uit zijn werk. Een feest om te lezen en een inspiratie voor ieder die van bloemen houdt.

 • Paul Brood over kleine kernen 2 juli
  Wapen van Drenthe, Heerestraat 1, Roden

  Datum: 2 juli
  Aanvang: 20.00 u.
  Entree: gratis
  Paul Brood over kleine kernen 2 juli

  Boekhandel Daan Nijman organiseert ter gelegenheid van het ‘Festival Roden Proeft’ een lezing van historicus Paul Brood. Het thema van ‘Festival Roden Proeft’ is ‘Kleine kernen’. Brood is rechtshistoricus en schrijver van diverse geschiedenisboeken, waaronder ‘De kleine Geschiedenis van
  Drenthe Dummies’. In zijn lezing zal hij onder andere uitleggen hoe Drenthe in kaart is gebracht. Deze boeiende avond wordt afgesloten met een ‘wat-weet-jij-allemaal-over-Drenthe-quiz’.

   

 • Vakantielezen in de bibliotheek
  Bibliotheek Roden

  Data 16, 23 en 30 juli, 6, 13 en 20 augustus
  Aanvang: 09.30 u. - 12,00 u.
  Entree: gratis
  Vakantielezen in de bibliotheek

  Van 15 juli t/m 25 augustus gaan we op reis in de bibliotheek! Elke week ga je in de bibliotheek op reis naar een nieuwe bestemming. Duik mee naar een magische onderwaterwereld of maak een reis door de tijd naar ridders en draken. Behalve de leukste boeken lezen zijn er ook veel activiteiten waar je aan mee kan doen! Schrijf je in bij de balie van de bibliotheek in Roden en ontvang je eigen paspoort waarin opdrachten staan die je uit kan voeren. Verzamel zo alle stempels van de week dan kan je bij de balie je weekarmband ophalen. Verzamel jij ze allemaal?

 • Jean Pierre Rawie hoofdgast Poëzie op Nienoord
  Balzaal Borg Nienoord, Nienoord 1 , Leek

  Datum: 13 oktober
  Aanvang: 12.30 u.-15.30 u.
  Entree: € 6,50
  Jean Pierre Rawie hoofdgast Poëzie op Nienoord

  Poëzie op Nienoord vindt dit jaar plaats in de balzaal van de Borg op zondagmiddag 13 oktober. Het thema van de poëzie is Hij/Zij. Jean Pierre Rawie verzorgt de inleiding en ook Renée Luth, stadsdichter van Groningen en Erika Destercke uit Gent dragen voor uit eigen werk. Genomineerde scholieren van RSG de Borgen uit Leek brengen ook hun zelfgemaakte gedichten voor het voetlicht. Een jury o.l.v. Atze van Wieren beoordeelt deze gedichten en roept een prijswinnaar uit. Kaarten à € 6,50 zijn verkrijgbaar bij museum Nienoord en boekhandel Daan Nijman. Reserveren is ook mogelijk via info@museumnienoord.nl

 • Roald Dahl-lunch in Theater de Winsinghof in Roden
  Theater De Winsinghhof, Brink 10, Roden

  Datum: 13 oktober
  Aanvang: 12.30 u.
  Entree: €26,50
  Roald Dahl-lunch in Theater de Winsinghof in Roden

  Zondagmiddag 13 oktober bouwt de Winsinghhof de theaterzaal om tot restaurant en eet je ‘op het toneel’. Een driegangenlunch, inclusief drinken, met gerechten afkomstig uit Roald Dahl’s enige echte kookboek dat hij ooit heeft uitgebracht. Tussen de gangen door krijgt u drie typische Dahl-verhalen, verteld door Marjan Penterman en Frank Belt. De Dahl-lunch is geschikt voor 18+, omdat het verhalen voor volwassenen betreft. 
  Wie wil één van die laatste kaarten bemachtigen à € 26,50 inclusief 3-gangenlunch én drinken? Bestel ze hier!

 • High tea voor fans van De Zeven Zussen
  Cuisinerie De Mensinge Mensingeweg 1, Roden

  Datum: zondag 27 oktober
  Aanvang: 14.30-16.30 u.
  Entree: € 19,50 all-in
  High tea voor fans van De Zeven Zussen

  Zondagmiddag 27 oktober kunnen de fans van de populaire boekenserie De Zeven Zussen elkaar ontmoeten onder het genot van een heerlijke high tea in Cuisinerie de Mensinge. Samen kletsen over de boeken, een heuse Zeven Zussen quiz en luisteren naar de spannende complottheorieën van Roos.

 • Ronald Giphart in Maallust
  Bierbrouwerij Maallust, Hoofdweg 140, Veenhuizen

  Datum: donderdag 14 november
  Aanvang: 20.00 u. - 22.00 u.
  Entree: € 22,50 all-in
  Ronald Giphart in Maallust

  De bekende auteur Ronald Giphart verhaalt in zijn nieuwste boek  ‘Alle tijd’  over een groep vrienden die samen een bierbrouwerij opzetten. Noordenveldleest.nl vond dit een goede aanleiding om het nuttige met het aangename te verenigen en heeft Giphart bereid gevonden over zijn boek te komen vertellen in bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen, uiteraard met een hapje en een biertje!